Yörük Yemek Kültürü Çalıştayı Antalya’da Yapılacak
antalya 27-28 Ocak tarihleri arasında Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenecek 6. Yörük Çalıştayı’nda Yörüklerdeki yemek kültürü masaya yatırılacak. Çalıştaya Türkiye’nin dört bir yanından dernekler ve akademisyenler katılacak.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, her yıl Antalya’da Yörük kültürü ve tarihi konusunda çalışan akademisyenlerin yanı sıra bu kadim kültürü yaşatmak için kurulan dernek, vakıf ve federasyonların bir araya geldiği 6. Yörük Çalıştayı’nı 27-28 Ocak’ta toplayacaklarını duyurdu. Türkiye’nin her yerinde. Başkan Uysal, 2 gün boyunca devam edecek çalıştayın Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceğini söyledi.
Geçen yıl müzik temalı olarak gerçekleştirilen çalıştayın bu yıl ‘Yörüklerde Yemek Kültürü’ başlığı altında gerçekleştirileceğini belirten Uysal, “Dövülmüş buğday ve keçi etiyle yapılan keşkek, tuluk, Ayran yapımı ve tereyağı çıkarmada kullanılan tuluk ile tereyağı sürmede kullanılan tuluk da atölyemizde yer alacak.”
Başkan Uysal, beslenmenin insan gücü ihtiyacının karşılanması açısından biyolojik bir hareket olduğunu belirterek; Yiyeceklerin sunumu, tüketime uygun hale getirilmesi, tüketim davranışları ve günlük yaşam pratiklerinin, yemeğin bir kültür olarak değerlendirilmesini sağladığını söyledi. Göçebe yaşam tarzı süren Yörüklerin yaşamının kendine özgü bir mutfak yarattığını belirten Önder Uysal, atölyede yemekleri ve mutfak aletleriyle bu kültürü her yönüyle tartışacaklarını belirtti.