Boston Dynamics’in İnsansı Robot Atlasının Yeni Yetenekleri
Boston Dynamics’in insansı Robot Atlası, yakl. 10 yıllık geliştirme ve her zaman bir çocuk gibi yeni beceriler öğrenmek. Hatırlarsanız geçen sene Atlas’ parkurVideo paylaşıldı.
Atlas’ın yeni yeteneklerini gösteren bir görsel, bugün Boston Dynamics’in YouTube kanalında yayınlandı. Gelin bu insansı robotların yeni hareketlerine hep birlikte daha yakından bakalım.
İnsanların bile kolayca yapamayacağı şeyleri yapıyor.
Videoda da göreceğiniz üzere Atlas, deneme amaçlı bir iskele kurulumu üzerinde hareket ederek grup çantasını fırlatıyor, ardından kutuyu iterek kendisine yeni bir yol açıyor ve gösterisini keyifli hale getiriyor. 540 derece takla ile biter . Elbette bu görsel titizlikle kurgulanmış ya da tamamen fake gibi görünebilir ancak Atlas’ın mühendisleri, Atlas üzerinde 1 yıl boyunca yaptıkları çalışmaları paylaştıkları başka bir görselde anlatıyor.
Videoda verilen bilgilere göre Atlas’ın artık bir uzaktan kumandaya ihtiyacı yok. kendi başına hareket edebilir . Tek yapman gereken Atlas’a ne yapacağını söylemek. Örneğin az önce izlediğiniz görüntüdeki tüm hareketleri yapmanızı sağlayan komut ” Bana tamir takımını getir ”kolay bir bit komutuydu. Atlas bu komutun ardından kafasında bulunan renkli ve derinlik kamerası ile eş zamanlı olarak çevresini tarar, engelleri tespit eder, kendisine yol açar ve son olarak çantayı tespit eder. Elbette Atlas bunun bir çanta olup olmadığından emin olamaz çünkü robotun artık onu algılayacak sensörü yok. Atlas gördüğü nesneleri hafızasındaki bilgilerle eşleştirir ve gördüğü şeyin çanta mı yoksa kutu mu olduğunu anlamaya çalışmak.
Mühendislerin ifadesine göre Atlas, son 1 yıldır harekete geçmedi. engellerin üstesinden gelmekhareket eden nesneler ve çevreyi analiz etmek büyük ilerleme kaydetmiştir. Öyle ki insansı robotumuz artık ilk kez gördüğü bir nesneyi bile görebiliyor. nasıl taşınacağını az çok iddia edebilir . Elbette tüm bu hareketler sırasında Atlas, bir sonraki adımı ve hangi ayakla ne kadar baskı yapması gerektiğinden, taşıdığı nesne ile nasıl dengede durması gerektiğini hep hesaplar. her şeye anında karar verir. unutmamalıyız. Atlas’ın yazılım geliştirme sürecinin büyük bir bölümünün simülasyonlarda tamamlandığı da açıklandı.
Son olarak görselin sonunda gördüğünüz 540 derecelik takla, Atlas mühendisleri için büyük değer taşıyor. 1 yıl önce robot zar zor 360 derece takla atabiliyormühendisler, Atlas’ın tıpkı bir pist koşucusu gibi olduğunu belirtiyor. fizik yasalarını kullanarakTakla atmayı öğrendiğini ancak bu süreçte birçok kez düşerek modüllerinin hasar gördüğünü belirtiyor.
Atlas’ın geliştirme aşamasını anlatan video