Dünya

Adil bir barış arayışında küresel dayanışmanın önemi

24 Şubat 2023, Rusya’nın Ukrayna’yı tam kapsamlı işgalinin ilk yılı. Ancak Rusya 9 yıldır Ukrayna’ya karşı savaş yürütüyor. Bu savaşın nedeni, Rusya Federasyonu ve üst düzey yetkililerinin neo-emperyal ve yayılmacı emelleridir. Rus propagandası, Ukrayna’nın ancak birkaç gün direnebileceğini savundu. Gerçekte, Ukrayna sadece işgali durdurmakla kalmadı, aynı zamanda başarılı karşı saldırılar sayesinde işgal altındaki topraklarının neredeyse yarısını da kurtardı.

Ne sivil altyapı ve konut binalarının sürekli bombardımanı nedeniyle sivil halka yönelik terör, ne de Rusya Federasyonu’nun güç veya nükleer şantajı bizi teslim olmaya zorlayamaz. Her şeye rağmen devlet kurumları, iş dünyası, eğitim ve hatta kültür kurumları çalışmaya devam ediyor. Ülkedeki durumu istikrara kavuşturduk ve zafere giden yolda emin adımlarla ilerliyoruz.

Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Ukraynalılar konusunda çok yanılıyordu. Biz kendi topraklarımızdayız ve onu kanımızın son damlasına kadar savunacağız. Rus saldırganlığından ölmek ya da özgür bir ülkede özgürce yaşamaktan başka seçeneğimiz yok. Bu savaş, Ukrayna devletini, kültürünü, dilini ve Ukraynalıların öz kimliğini yok etmeyi amaç edindiğini açıkça ilan eden saldırgana karşı Ukrayna halkının güvenle ulusal kurtuluş çabası olarak adlandırılabilir.

Rusya, Ukrayna’yı işgal ederek halkımıza sadece acı ve ıstırap getirmekle kalmadı, aynı zamanda bölgeyi ve dünyayı bir gıda ve enerji krizine neden olarak kaosa sürükledi. Geçtiğimiz yıl boyunca, şiddetli çatışmalar geniş çapta yıkıma, binlerce kişinin ölümüne veya yaralanmasına, milyonlarca kişinin yerinden olmasına, işlerini ve geçim kaynaklarını kaybetmesine neden oldu. Ukrayna adaletsiz bir barışı kabul etmeyeceğini kamuoyuna açıkladı.

Ukrayna topraklarını işgal eden ve halkımızı saldırganın insafına bırakan hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Rusya şimdi durdurulmalı çünkü saldırganı yatıştırmak başka yerlerde yeni vahşetlere yol açacaktır. Savaş adil bir barışla sonuçlanmalı, Kırım ve Donbas dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği ile Rus savaş suçlularının cezalandırılması anlamına gelen uluslararası hukuk sağlanmalı ve Ukrayna’nın uğradığı zarar Rusya tarafından tazmin edilmelidir. . Bu temel unsurlar, Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyi’nin Türkiye tarafından da desteklenen barış formülünde açıklanmaktadır.

Türkiye tek ülke oldu

Dünya topluluğu bu savaşı durdurmak ve gelecekte tekrar etmesini önlemek için birlikte çalışmalıdır. Bu, Rusya’nın başta Ukrayna olmak üzere hiçbir ülkeye saldırmasına veya tehdit etmesine izin vermeyecek bir güvenlik sistemi oluşturmamız gerektiği anlamına geliyor. Mustafa Kemal Atatürk “Silahsız diplomasi, zafersiz barış olmaz” demişti.

Ukrayna’nın zaferine ihtiyacımız var. Saldırgana karşı yürüttüğümüz mücadelede desteğini esirgemeyen Türkiye’ye ve dünyanın tüm barışçı devletlerine minnettarız. Türkiye, çatışmanın tarafları arasında arabuluculuk yapmada değerli bir rol oynadı ve aslında Ukrayna ile Rusya’yı müzakere masasına getirebilen tek ülke oldu.

Ünlü Tahıl Anlaşması, küresel gıda güvenliğine değerli bir katkı yaptı ve ülkelerimizi küresel ölçekte değerli oyuncular haline getirdi. Savaş esirlerinin değişimi ve “insani koridor” girişimi, insani yardım alanında aktif olarak çalışma yönündeki ortak irademizin altını açıkça çiziyor. Bir yıl önce Türkiye’deki büyükelçiliğimiz, konsolosluklarımız ve Ukrayna dernek ofislerimizin Ukraynalılar için insani yardım kabul noktalarına dönüştüğünü asla unutmayacağım.

Türk toplumu acımızı paylaştı ve değerli yardımlarda bulundu. Depremin hemen ardından Ukrayna, arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere Hatay iline kurtarma ekipleri ve ekipmanı gönderdi. İnsani yardım şu anda Ukrayna’da Türkiye’ye yardım için toplanıyor. Türkiye’deki Ukrayna diasporası da depremzedelere destek için seferber oldu. Bazı Ukraynalı iş adamları, deprem bölgesinden tahliye edilenlere ücretsiz otel odası sağladı.

her zaman birbirimize yardım ettik

Ülkelerimizdeki durum, daha fazla devletlerarası dayanışma ve sorumluluğa ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Topyekun savaşın başında pek çok kişi hayatta kalmamızı beklemese de, devamında dünyanın Ukrayna’ya yardım için nasıl seferber olduğunu görüyoruz, örneğin Türkiye’deki depremden sonra dünya yardıma koştu. Türkiye dünya yardımlarına her zaman değerli katkılarda bulunmuştur.

Artık dünya Türkiye’ye yardım etmeli. Bu yılki etkinlikler, küresel işbirliğinin, işbirliğinin ve iyi komşuluk ilişkilerinin ne kadar değerli olduğunu gösterdi. Türkiye ve Ukrayna, tarihlerinde yaşanan çalkantılı krizlerde her zaman birbirlerine yardım etmişlerdir. Çabuk harekete geçme ve birbirimize yardım eli uzatma alışkanlığımız, dünyanın Ukrayna’daki savaşı hızla bitirmek için nasıl birlikte çalışabileceğinin bir örneğidir.

dodurgahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu